ECONOMY

Bouwunie en Nelectra trekken aan de alarmbel

Bouwunie Nelektra

De beroepsverenigingen Bouwunie en Nelectra zijn formeel: “Deelplatformen faciliteren zwartwerk. Elektriciteits- en bouwwerken moeten uit deeleconomie.”

De verenigingen lichten een en ander toe in een pas verspreid persbericht:

“Doe-het-zelfketen Hubo en deelplatform ListMinut gaan een samenwerking aan zodat klanten en klussers elkaar nog gemakkelijker vinden. Via een deelplatform kunnen bijklussers hun diensten aanbieden en tot 500 euro per maand en 6.000 euro per jaar volledig belasting- en regelvrij inkomsten genereren. Ze zijn regelrechte concurrenten voor zelfstandigen en kleine bedrijven die wel een pak verplichtingen hebben. Ter info: een klus van 6.000 euro via de deeleconomie is het equivalent van een opdracht van 15.000 euro voor een zelfstandige. Het gaat dus om een wettelijk toegestane en georganiseerde broodroof, stellen hun beroepsorganisaties Bouwunie en Nelectra. En dat kan niet!

Met de regeling van het onbelast bijklussen heeft de regering een mogelijkheid gecreëerd om mensen die aan totaal geen verplichtingen moeten voldoen (zoals garantie geven, de juiste kennis en beroepsbekwaamheid hebben, de nodige verzekeringen afsluiten, …) in contact te brengen met potentiële klanten. Het argument dat deze klanten in andere omstandigheden het werk zelf zouden gedaan hebben of toch sowieso op een zwartwerker een beroep zouden gedaan hebben, gaat niet op. Hier biedt de regering een ruime mogelijkheid om mensen in contact te brengen via een officieel peer-to-peerplatform. Waarbij het utopisch is te denken dat mensen zich zullen beperken tot 500 euro per maand. Hubo zegt zelf dat het renoveren van badkamers en het installeren van keukens de meest gevraagde diensten zijn. Eens de klusser, die alle regels aan zijn laars mag lappen, in contact is met de klant, kan hij of zij nog extra werkzaamheden verrichten, buiten het platform om. Zuiver zwartwerk met andere woorden. Een zwarte economie die vergemakkelijkt wordt door een wettelijke mogelijkheid: de elektronische deeleconomie.

Bouwunie en Nelectra blijven dit verwerpelijk vinden en vragen de regering om werken in onroerende staat, waaronder elektriciteits- en bouwwerkzaamheden, uit te sluiten van de deeleconomie.”

 

 

Categorieën:ECONOMY

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s