INTERIOR DESIGN

The home of the future

De toekomst? Zelfs het Copenhagen Institute for Futures Studies (CIFS) heeft geen glazen bol. Wat deze interdisciplinaire denktank uit Denemarken wel doet, is de diverse trends analyseren om de bedrijfswereld – en ook de meubelindustrie – voor te bereiden op wat komen zal. Op uitnodiging van Wood.be en het Belgische ‘Future Furniture’ bedrijfsnetwerk presenteerde Carsten Beck, Director of Research van CIFS, zijn recente bevindingen. Ook gastspreker Peter Van Hoecke, CEO van Van Hoecke en voorzitter van Future Furniture, gaf zijn visie op de uitdagingen van de toekomst waarin de klant meer dan ooit centraal staat.

Plaats van de afspraak? Bij Wood.be in Brussel. Wood.be is het kenniscentrum voor de hout- en meubelindustrie, voorheen het Technisch Centrum der Houtnijverheid of kortweg TCHN. Het ondersteunt de ondernemingen van de hout- en meubelindustrie bij het realiseren van een innovatieve en duurzame toekomst. Men kan er terecht met vragen over technologie, innovatie, certificatie, normalisatie, testen, veiligheid en nog veel meer. Wood.be, dat zowel beschikt over een mechanisch als chemisch testlabo, voert zowel collectief als individueel onderzoek uit, respectievelijk in opdracht van een (deel)sector of één specifiek bedrijf. Daarnaast kunnen de leden ook terecht in ‘materiO Belgium’ met zowel een fysieke showroom als online databank met nieuwe materialen. Maar ook voor de niet-technologische aspecten van innovatie kan men een beroep doen op Wood.be. Ook gebruikersobservaties en -analyses behoren tot het dienstenpakket. Ken uw klant, is het motto. En niet alleen de klant van vandaag, maar ook die van morgen én overmorgen. Wat ons naadloos brengt bij het thema van dit seminarie: The Home of the Future.

Future Furniture netwerk

Wood.be werkt wel vaker samen met het Copenhagen Institute for Future Studies. Dat gebeurt vooral vanuit het ‘Future Furniture’ project dat binnen de schoot van Wood.be werd opgericht. “Future furniture staat voor een groep gelijkgezinde, innovatieve bedrijven die de uitdagingen van de toekomst niet uit de weg gaan. Een netwerk voor en door bedrijven”, aldus Karen Sprengers, innovation manager van Wood.be. Het hoofddoel van dit netwerk is samenwerken , bijvoorbeeld op het vlak van de co-creatie van nieuwe producten en diensten, onderzoek, commerciële samenwerking of ervaringsuitwisseling in een lerend netwerk. Er wordt ook samen bekeken wat de uitdagingen van de toekomst zijn en hoe bedrijven zich daarop kunnen voorbereiden. Karen Sprengers: “Meubelen zijn eindproducten wat betekent dat de innovatie in de sector sterk vraaggedreven is. En de macht van de eindgebruiker neemt alleen maar toe.” Iets om alvast op voorbereid te zijn.

Great organisations don’t guess

Onder het motto ‘great organisations don’t guess’ wil het Copenhagen Institute for Future Studies de bedrijfswereld voorbereiden op de toekomst. Wie toekomst zegt, zegt digitalisering en slimme toestellen, iets waar zeker de keuken van de toekomst niet onderuit kan. ‘The internet of Things’ zorgt voor meer gebruiksgemak en levenskwaliteit, maar houdt ook risico’s in op het niveau van de privacy en cyberaanvallen door hackers. Niet iedereen is trouwens zo happig op de snelle technologische evolutie. Het CIFS maakt een onderscheid tussen drie categorieën van mensen: toekomst georiënteerde personen voor wie het niet snel genoeg kan gaan, mensen die leven in het heden en zich de toekomst moeilijk kunnen voorstellen en tot slot de mensen die vonden dat het vroeger allemaal niet zo slecht was. Deze laatste groep (en dat zijn niet alleen ouderen) willen vooral een veilige thuis, wat van ‘veiligheid’ een belangrijk thema maakt, ook in de toekomst. Naast de technologische ontwikkeling heeft het CIFS in totaal 14 megatrends geformuleerd waarvan ook ‘sustainability’ (het duurzaam produceren) en de globalisering van de wereld belangrijke thema’s zijn. Bij dit laatste maakt Carsten Beck wel een kanttekening: “Globalisering, ja, al vindt er ook een omgekeerde beweging plaats: het produceren met locale grondstoffen en werkkrachten wint aan belang.” En dit laatste is iets waar meer en meer consumenten ook wel oren naar hebben.

Toenemende urbanisatie

Een thema waar zowel Carsten Beck van CIFS als Peter Van Hoecke, voorzitter van Future Furniture, veel aandacht voor hebben, is de toenemende urbanisatie. In 2050 zal namelijk 75% van de wereldbevolking in de stad wonen, waardoor de beschikbare woonoppervlakte (nog) kleiner zal worden. Bovendien verwacht het CIFS een grote stijging in het aantal alleenstaanden (+/- 32% in de periode van 2016-2030). De bevolking blijft bovendien stijgen waardoor we kleiner moeten gaan wonen. Woonruimte wordt dus kleiner én duurder. Een evolutie waar Van Hoecke, expert in meubelbeslag, al jaren op inzet met z’n innovatieve technologieën en ingenieuze opbergoplossingen. Compacter maar niettemin kwaliteitsvol wonen, dat is de uitdaging.

Custumer care is an attitude, not a department

Peter Van Hoecke, CEO van Van Hoecke dat in 2016 de ‘Factory of the Future Award’ kreeg toegekend als eerste bedrijf uit de hout- en meubelindustrie, onderscheidt in zijn uiteenzetting vier grote trends: de impact van de technologie (digitale tsunami en artificiële intelligentie die de klantenservice automatiseren), de impact van het ‘nieuwe werken’ (met meer autonomie en zinvol werk), als derde punt de urbanisatie en last-but-not-least de macht van de klant. Deze klant is meer dan ooit koning en daar moet de hele onderneming op toegespitst zijn. ‘Custumer care is an attitude, not a department’ is een stelling waar Van Hoecke voor gaat en waar een onderneming in deze digitale tijden zich mee kan onderscheiden. Klantenservice maar ook focus en expertise zijn de factoren tot succes. Wie niet de grootste is, kan wel de meest gespecialiseerde zijn. Dit aangevuld met expertise in de vorm van persoonlijk contact én individueel maatwerk (customization) maakt dat een onderneming nog steeds een onderscheid kan maken. De toekomst? Laat dus maar komen.

Foto’s

1 – Wood.be, dat beschikt over testlabo’s, helpt ondernemingen uit de hout- en meubelindustrie bij het oplossen van technologische vraagstukken.

2 – De nieuwste materialen ontdekken in de materiO materialenbibliotheek van Wood.be.

3 – Peter Van Hoecke, CEO van Van Hoecke en voorzitter van Future Furniture.

4 – Carsten Beck, Director of Research van het Copenhagen Institute for Futures Studies.

5 – De 14 megatrends volgens het Copenhagen Institute for Futures Studies. Bron: Copenhagen Institute for Futures Studies – The Home of the Future.

6 – De stijgende trend wat urbanisatie betreft, tekent zich ook naar de toekomst toe scherp af. Bron: Copenhagen Institute for Futures Studies – The Home of the Future.

http://www.wood.be

http://www.cifs.dk

http://www.vanhoecke.be

Categorieën:INTERIOR DESIGN

Getagd als:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s